Olivier Patey – klarinet

Soloklarinettist Olivier Patey is geboren in het Franse Lille, studeerde aan de conservatoria van Lille en Rueil-Malmaison en vervolgde zijn opleiding bij Michel Arrignon aan het Conservatoire Supérieur de Paris. Nadat hij in 2005 afstudeerde met de hoogste onderscheiding nam hij nog twee jaar deel aan een ‘perfectionnement’-opleiding aldaar.
Olivier Patey speelde regelmatig bij de Opéra de Paris en bij het Orchestre Philharmonique de Radio-France. Hij was prijswinnaar van de Internationale Musikwettbewerb der ARD en de Carl Nielsen International Music Competition.
Als solist werkte hij met onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Kammerorchester en het Praag Filharmonisch Orkest.
Van 2005 tot 2013 speelde Olivier Patey bij het Mahler Chamber Orchestra in Berlijn, sinds 2009 als aanvoerder van de klarinetten. Ook was hij lid van het Lucerne Festival Orchestra en (van 2012 tot 2013) soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds augustus 2013 maakt hij deel uit van het Concertgebouworkest.
Olivier Patey is ook actief als kamermusicus. Hij is aan het Arties Festival in Mumbai verbonden als mede-oprichter van het label Arties Records.
Op zijn initiatief werd een eerste set buxushouten klarinetten voor hem gebouwd door Schwenk & Seggelke in Duitsland en met steun van particuliere donateurs in bruikleen aan hem gegeven via de Foundation Concertgebouworkest. Toen dit een succes bleek, werden door deze bouwer ook voor de andere klarinettisten vergelijkbare klarinetten van dit opvallende licht gekleurde hout gebouwd. Ook bespeelt Olivier klarinetten van Buffet Crampon uit Parijs.
Maria Milstein – Viool

Maria Milstein (Moskou, 1985) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno. Zowel haar bachelor- als haar masterdiploma behaalde ze met hoogst mogelijke onderscheiding. Van 2011 tot 2014 was ze ‘Artist in Residence’ in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde.
Maria heeft prijzen gewonnen op belangrijke internationale concoursen als “Città di Brescia” en “Premio Rodolfo Lipizer” in Italië, het ARD Concours in Munchen en het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon met het Van Baerle Trio, het Vriendenkrans Concours en de Kersjes Prijs in Nederland, evenals met het Van Baerle Trio. In februari 2016 ontving Maria de prestigieuse Borletti-Buitoni Trust Fellowship.
Maria treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, en heeft met orkesten als het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, het Koninklijke Kamerorkest van Wallonië en Amsterdam Sinfonietta gesoleerd. In 2017 maakte Maria haar debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vasily Petrenko. In januari 2015 is de CD « Sounds of War » verschenen met sonates van Poulenc, Janáček en Prokofiev, opgenomen met pianiste Hanna Shybayeva voor Cobra Records; dit album is lovend door de Nederlandse en internationale pers ontvangen, en heeft de Edison Klassiek in de categorie Kamermuziek gewonnen. Maria heeft met dirigenten als Michel Tabachnik, Jean-Jacques Kantorow, Christian Arming, Christopher Warren-Green, Alexander Rudin, Reinbert de Leeuw en Ivan Meylemans gewerkt.
Ze wordt tevens zeer gewaardeerd als kamermusicus, en speelt samen met gerenommeerde collega’s als Elisabeth Leonskaja, Gary Hoffman, Hannes Minnaar, Philippe Graffin, Liza en Dmitri Ferschtman en Alexander Kniazev. Samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder vormt Maria het Van Baerle Trio, één van Nederlands meest succesvolle kamermuziekensembles. Het trio heeft de hoogste prijzen op het ARD Concours in München en op het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon gekregen, en heeft in Nederland zowel het Vriendenkrans Concours als de Kersjes Prijs gewonnen. Ook maakte het Trio in 2014 de ECHO Rising Stars Tour, een tournee langs Europa’s meest belangrijke concertzalen (o.m. Musikverein in Wenen, BOZAR in Brussel, Kölner Philharmonie, Cité de la Musique in Parijs, Barbican in Londen). Hun debuut CD met trio’s van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd met een Edison Klassiek 2013 bekroond. In september 2014 verscheen hun tweede CD met Trio’s van Mendelssohn op Challenge Records.
Maria’s eigen debuut CD “Sounds of War”, opgenomen met pianist Hanna Shybayeva voor Cobra Records en met Sonates van Poulenc, Janáček en Prokofiev, ontving lovende kritieken in de internationale pers en won de Edison Klassiek Prijs 2015 in de categorie “beste kamermuziekalbum”. In oktober 2017 verscheen haar tweede album “La Sonate de Vinteuil”, opgenomen met pianiste Nathalia Milstein, op het Franse label Mirare. Maria speelt op een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750), in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en doceert aan het Conservatorium van Amsterdam. In januari 2018 kreeg Maria Milstein de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.
Mathieu van Bellen – Viool

Mathieu van Bellen uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham’s School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam. In Londen studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ida Haendel, Shlomo Mintz, Pinchas Zukerman, Maxim Vengerov en Bernard Greenhouse.
Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music.
Hij gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan kamermuziekfestivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symfonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.
Mathieu is de oprichter en artistiek leider van het Scaldis Kamermuziek Festival in Zeeland, dat elk jaar in mei wordt gehouden.In 2015 won hij de Grachtenfestival Prijs. Van Bellen is violist in het veelgeprezen Busch trio. Dit trio won in 2016 de prestigieuze Anton Kersjes Prijs, en gaf o.a. concerten in Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, BOZAR en Flagey te Brussel, Wigmore Hall in Londen. Ze waren Artist in Residence op de Queen Elisabeth Music Chapel te Waterloo.
In 2017 werd hij benoemd tot artistiek directeur van het Reizend Muziek Gezelschap, als opvolger van Christiaan Bor. In 2017 ontving Mathieu het Ereburgerschap van de Gemeente Hulst, voor zijn inzet voor jeugd en muziek in Zeeuws-Vlaanderen. Mathieu van Bellen speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, die hem door private sponsoren in bruikleen werden gegeven, waarvoor hij zeer erkentelijk is.
Quirine Viersen – cello

Foto Marco Borggreve
Quirine Viersen behoort tot de vooraanstaande muzikale persoonlijkheden van haar generatie. Met haar krachtige, intense en virtoze spel heeft ze het publiek, de pers alsook haar collega-musici overtuigd van haar muzikaliteit.
Quirine heeft prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen zoals het Rostropovich Concours in 1990 in Parijs, de International Cello Competition in Helsinki in 1991, en in1994 was ze de eerste Nederlandse musicus die een prijs won op het Tsjaikovski Concours in Moskou. In dat jaar won ze ook de Nederlandse Muziekprijs. De belangrijkste prijs die ze tot nu gewonnen heeft, is de Young Artist Award 2000 die haar werd toegekend door de Credit Suisse Groupe. Als onderdeel van deze prijs gaf ze een concert met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Zubin Mehta op het Luzerner Festival 2000.
Quirine kreeg haar eerste lessen van haar vader, Yke Viersen, cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Vervolgens studeerde ze bij Jean Decroos en Dmitry Ferschtman. Ze sloot haar studie af aan het Mozarteum Salzburg in 1997, waar ze studeerde bij Heinrich Schiff. Sindsdien heeft Quirine opgetreden met grote orkesten en dirigenten over de hele wereld. Ook is ze een veelgevraagd kamermusicus; sinds 1996 vormt ze een duo met pianiste Silke Avenhaus, en ze treedt regelmatig op met musici als Antje Weithaas, Benjamin Schmid en Hanna Weinmeister.
Quirine Viersen bespeelt een Joseph Guarnerius Filius Andreae uit 1715, die beschikbaar is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
Georgy Kovalev – altviool

De Russisch-Duitse altviolist Georgy Kovalev kwam ter wereld in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Hij was een leerling van Yuri Bashmet en Matthias Buchholz, en volgt momenteel aan de Kronberg Academy lessen bij Nobuko Imai.
De altist won prijzen tijdens onder meer de Yuri Bashmet International Viola Competition in Moskou en de Tokyo International Viola Competition. Tijdens het Verbier Festival in 2011 ontving hij de Prix Foundation Neva.
Inmiddels trad hij als solist op met gezelschappen als de New Japan Philharmonic, het Münchener Kammerorchester en de Kremerata Baltica. Kamermuziek vertolkte hij met onder anderen Frans Helmerson, Jörg Widmann en Christian Tetzlaff.
Georgy Kovalev bespeelt een instrument uit 1820 van de Londense bouwer Bernhard Simon Fendt
Barbara Kozelj- mezzosopraan

FOTO: ANDREAS TERLAAK
De uit Slovenië afkomstige mezzosopraan Barbara Kozelj begon haar opleiding in Ljubljana en vervolgde deze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, De Nederlandse Opera Academie en de Dutch Opera Studio.
Onder leiding van Richard Egarr zong ze in 2014 in Bachs Matthäus-Passion bij de Academy of Ancient Music, onder meer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Dezelfde partij zong ze in 2012 met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer; met hem zong ze deze partij ook in Carnegie Hall in New York.
Bij onder meer De Nationale Opera en de Opera van Essen, waaraan ze als vaste gast is verbonden, zong Barbara Kozelj belangrijke rollen in werken van componisten als Monteverdi, Händel, Mozart, Ravel, Britten, Richard Strauss en Glass. De partij van Blumenmädchen vertolkte ze in een productie van Wagners Parsifal onder leiding van Jaap van Zweden; de opname hiervan werd bekroond met een Edison Award.
Barbara Kozelj werd uitgenodigd door vele Nederlandse orkesten, Asko|Schönberg, het Gabrieli Consort, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Sloveens Philharmonisch Orkest en meermaals door het Boedapest Festival Orkest.
Ze maakte haar recitaldebuut in de Vocale Serie, en ze was in de Kleine Zaal te beluisteren in muziek van Caccini met Le nuove musiche.
Thomas Beijer – piano

Thomas Beijer kreeg in februari 2022 de Nederlandse Muziekprijs en laat dit seizoen zijn veelzijdigheid zien in een reeks Spotlight-concerten in de Kleine Zaal. Hij voltooide zijn pianostudie cum laude in 2011 bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses bij onder anderen Jorge Luis Prats, Emanuel Ax, Menahem Pressler en Murray Perahia.
Compositielessen kreeg hij van Elmer Schönberger in Amsterdam en Malcolm Singer in Londen. Met het winnen van het prestigieuze YPF Nationaal Pianoconcours 2007 georganiseerd door de Young Pianist Foundation (www.ypf.nl) belandde Thomas Beijer in de top van een nieuwe generatie Nederlandse pianisten. Sinds zijn tiende geeft hij recitals en hij werkte met dirigenten als Gustavo Gimeno, Neeme Järvi, Ed Spanjaard en Bas Wiegers. Spaanse muziek heeft zijn speciale aandacht: Albéniz, Granados en Falla staan vaak op zijn programma’s, in 2013 bracht hij de cd Canción y Danza uit en in 2017 de roman Geen jalapeños. De pianist maakt deel uit van de Amsterdam Chamber Soloists en is regelmatig te gast bij Camerata RCO. Sinds 2019 is hij bovendien artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.
Onder de recente composities van Thomas Beijer zijn de ‘lockdown’-cyclus A Lock without a Keyvoor sopraan Laetitia Gerards, het Concerto in Technicolor voor jazzvioliste Julia Philippens en muziek voor het nieuwe educatieproject Romeo en Julia voor leerlingen van groep 7 en 8 dat op 16 en 17 maart in première gaat.
In Het Concertgebouw is Thomas Beijer sinds 2009 geregeld te beluisteren, voor het laatst eind vorige maand in de serie Klapstuk met violiste Noa Wildschut. In december vorig jaar maakte de pianist zijn solorecitaldebuut in de Grote Zaal.
Thomas Beijer kreeg in februari 2022 de Nederlandse Muziekprijs en laat dit seizoen zijn veelzijdigheid zien in een reeks Spotlight-concerten in de Kleine Zaal. Hij voltooide zijn pianostudie cum laude in 2011 bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses bij onder anderen Jorge Luis Prats, Emanuel Ax, Menahem Pressler en Murray Perahia.
Compositielessen kreeg hij van Elmer Schönberger in Amsterdam en Malcolm Singer in Londen. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 belandde Thomas Beijer in de top van een nieuwe generatie Nederlandse pianisten. Sinds zijn tiende geeft hij recitals en hij werkte met dirigenten als Gustavo Gimeno, Neeme Järvi, Ed Spanjaard en Bas Wiegers. Spaanse muziek heeft zijn speciale aandacht: Albéniz, Granados en Falla staan vaak op zijn programma’s, in 2013 bracht hij de cd Canción y Danza uit en in 2017 de roman Geen jalapeños. De pianist maakt deel uit van de Amsterdam Chamber Soloists en is regelmatig te gast bij Camerata RCO. Sinds 2019 is hij bovendien artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.
Onder de recente composities van Thomas Beijer zijn de ‘lockdown’-cyclus A Lock without a Key voor sopraan Laetitia Gerards, het Concerto in Technicolor voor jazzvioliste Julia Philippens en muziek voor het nieuwe educatieproject Romeo en Julia voor leerlingen van groep 7 en 8 dat op 16 en 17 maart in première gaat.
In het Concertgebouw is Thomas Beijer sinds 2009 geregeld te beluisteren, voor het laatst eind vorige maand in de serie Klapstuk met violiste Noa Wildschut. In december vorig jaar maakte de pianist zijn solorecitaldebuut in de Grote Zaal.
Ella van Poucke – Cello

De Nederlandse celliste Ella van Poucke, geboren in Amsterdam in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Ella won in 2015 de eerste prijs van de International Isang Yun Cello Competition. Ella won onder meer: de Grachtenfestival Prijs 2017, de Leopoldinum Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014, de Prix Academie Maurice Ravel 2012, Dutch Musician of the Year 2012, de eerste prijs van het Prinses Christina Concours 2008 en zij ontving de speciale prijs “de erkenning van een uitmuntende prestatie in de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014”.
Nadat ze op haar 10e haar debuut maakte in het Concertgebouw, trad ze op in alle grote zalen van Nederland en in vele topzalen in Europa, in de Verenigde Staten en in Azië Ella heeft als solist onder meer gespeeld met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Amsterdams Kamerorkest, het Rotterdam Philharmonic, het Polish Chamber Orchestra, de Mainzer Kammer Philharmonie, de Junge Sinfonie Berlin en het Tongyeong Festival Orchestra. In november 2012 gaf zij tijdens de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam, een première van het cello concert dat voor haar werd geschreven door de Finse componist Uljas Pulkkis. In september 2013 gaf zij in Duitsland met leden van het HR – Sinfonie Orchester Frankfurt, een première van hetzelfde werk op het Kronberg Festival.Ella verschijnt regelmatig op de Nederlandse radio en televisie en trad voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk . Zij verscheen in het Duitse ” Stars von Morgen ” gepresenteerd door Rolando Villazon.
Als gepassioneerd kamermusicus trad Ella onder meer op met Andras Schiff, Colin Carr, Gary Hoffman, Nobuko Imai, het Prazak Quartet, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Matthias Schorn, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Claire Desert, en Philippe Graffin.Zij geeft regelmatig recitals met de pianist Jean-Claude Vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke. Ze is te gast geweest op tal van internationale festivals zoals op de Festspiele Mecklenburg Vorpommern, the Music@Menlo, het Grachten Festival Amsterdam, het Krzyzowa Music, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Kronberg Festival, de Amsterdamse Cello Biennale en ze nam deel aan de Verbier Festival Academy in 2009, 2013 and 2014. Ella is lid van de Amsterdam Chamber Music Society en ze is de artistiek leider van het Chamber Music Festival Amsterdam, dat door haar en haar broer, de pianist Nicolas van Poucke, in 2010 werd opgericht.
Als een ‘Rising Star’ werd Ella in 2013-14 uitgenodigd om in het Concertgebouw in Amsterdam twee Carte Blanche concerten te geven. Ella is op haar zesde jaar begonnen met het spelen van de cello. Ze begon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de leeftijd van 10 en vervolgde later haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen. Ze volgde masterclasses en werkte met Andras Schiff, Miklos Perenyi, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Mauricio Fuks, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Christoph Eschenbach, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky, het Emerson Quartet en speelt regelmatig voor Gary Hofmann. Ella studeerde van 2009 tot 2016 bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Haar studie werd gefinancierd met behulp van het Von Opel /Schaefer Stipendium. Sinds het najaar van 2016 is Ella Artist in Residence aan de Queen Elisabeth Music Chapel te Waterloo waar zij bij Gary Hofmann studeert. Ze speelt op een cello van Rombouts, die haar door een anonieme weldoener in bruikleen is gegeven.
Caspar Vos – piano

Caspar Vos (1988) begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium. Hier behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma cum laude.
Caspar won meerdere prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder een eerste prijs tijdens ‘The Grand Dominique Competition’ en een tweede prijs bij ‘The 18th International Piano Competition Jean Francaix’ in Parijs. In 2015 werd Caspar geselecteerd als een van de vier finalisten voor The Dutch Classical Talent Award 2016/2017. Met zijn unieke ‘programma zonder programma’ gaf hij een tour door Nederland: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het voor een onbevangen ervaring verrijkend werkt wanneer het publiek vooraf zo min mogelijk wordt gestuurd.’ Voor dit programma kreeg hij de Dutch Classical Talent Audience Award uitgereikt.
Caspar treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Hij soleerde in pianoconcerten van Prokofjev, Poulenc en Mendelssohn en hij gaf concerten door heel Europa. Ook is Caspar een graag geziene gast op verschillende festival zoals Het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, Wonderfeel, Het Aurora Festival in Zweden, Het Internationaal Medtner Festival in Londen en Verão Clássico in Lissabon. Caspar volgde masterclasses bij Ferenc Rados, Dimitri Bashkirov, Eldar Nebolsin, Nikolai Lugansky, Severin von Eckardstein & Pavel Nersessian.
Naast solo pianist is Caspar een veelgevraagd kamermuziekspeler, hij speelt geregeld samen met gerenommeerde musici van over de hele wereld. In augustus 2019 bracht Caspar samen met celliste Ella van Poucke een album uit, geïnitieerd door AVROTROS Klassiek. In 2020 neemt Caspar samen met sopraan Aphrodite Patoulidou muziek op van de Griekse componist Manos Hadjidakis. Met regelmaat geeft Caspar les aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, ook is Caspar werkzaam als programmeur voor het Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het tv-programma Podium Witteman.
en Rachmaninov zelf aan de piano.
Klik hier voor meer informatie over de musici.
