Vrijdag 2 juni 2023:
20:00 uur – 22:00 uur
- Olivier Patey, klarinet
- Maria Milstein, viool
- Mathieu van Bellen, viool
- Georgy Kovalev, altviool
- Quirine Viersen, cello
Brahms Klarinetkwintet in b op. 115 Mozart Klarinetkwintet in A KV 581
Zaterdag 3 juni, 2023:
10:30 uur:
Masterclass viool
20:00 uur – 22:00 uur
- Barbara Kozelj, mezzosopraan
- Thomas Beijer, piano
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Romances,
’Leoš Janáček, Selectie uit Moravische volkslieder,
Sergej Rachmaninov, Ne poy, krasavica, pri mne op.4 ,no.4 Siren op.21, no 5
“Onbestemde aarde”, Vijf Sloveense liederen,
Frédéric Chopin, Polish Songs op.74
Antonín Leopold Dvořák, Cigánské melodie / Zigeunerlieder (Op. 55)
Zondag 4 juni 2023
10:30 uur:
Masterclass piano
Thomas Beijer, piano
16:00 uur – 17:30 uur
Sergej Rachmaninov, Sonate voor cello en piano
- Ella van Poucke, cello
- Caspar Vos, piano
Zaterdag 3 en Zondag 4 juni
In het voorprogramma zal het jonge piano talent (10 jaar) Keshav Krishnan Claude Débussy, Arabesque no 1 en 2, Frédéric Chopin, Fantaisie-Impromptu spelen.
______________________________________________
Brahms / Mozart Klarinetkwintet
Johannes Brahms was klaar met componeren, hij zou met pensioen gaan. Totdat hij klarinettist Richard Mühlfeld hoorde spelen. Brahms was zó onder de indruk van de klank en de virtuositeit van deze klarinettist, dat hij direct weer begon te componeren. Het resultaat – een klarinetkwintet, een klarinettrio en twee klarinetsonates – is van een onaardse schoonheid. Ook Mozart componeerde zijn Klarinetkwintet voor een bijzondere klarinettist: Anton Stadler was een zeer goede klarinettist, en een goede vriend van Mozart. De klarinet was een betrekkelijk nieuw instrument en volop in ontwikkeling, Mozart schreef het kwintet (net als het Klarinetconcert) voor de bassetklarinet, een variant die wat lager en voller van klank is. Op de moderne klarinet komt die diepe klank heel mooi naar voren. Het Klarinetkwintet is een aaneenschakeling van prachtige melodieën, soms dromerig, dan weer levendig; soms donker, dan weer kraakhelder; soms van een pure vrolijkheid, dan weer met een melancholieke ondertoon. En hoewel de klarinet de belangrijkste partij heeft, is die niet zozeer solist als wel ‘primus inter pares’. Gek genoeg komt de klarinet ondanks Mozarts ijzersterke muzikale pleidooi daarna lange tijd in het verdomhoekje terecht. Weeïg en lijzig, is de aanklacht. Pas dik honderd jaar later componeert Brahms muziek van vergelijkbare kwaliteit voor het instrument.
Sergej Rachmaninov, Sonate voor cello en piano
De cellosonate behoort tot de eerste composities (waaronder het tweede pianoconcert) die ontstonden na een depressieve en non-productieve periode in Rachmaninovs leven, die een gevolg was van de vernietigende kritiek op zijn eerste symfonie. In 1900, onder meer door de verdiensten van Nikolaj Dahl (bij wie Rachmaninov een hypnosebehandeling onderging), had Rachmaninov voldoende zelfvertrouwen herwonnen om zich weer aan compositie te wijden. Dit resulteerde in het beroemde tweede piano concert (1900) en de cellosonate (1901). De sonate genoot veel waardering maar werd enigszins door het zeer succesvolle tweede pianoconcert overschaduwd.
In de sonate verkent Rachmaninov duidelijk de mogelijkheden van de cello. Opvallend is de complexe pianopartij, die geenszins het karakter van een eenvoudige begeleiding heeft. De inhoudelijke inbreng van de cello en die van de piano worden vakkundig en over het algemeen evenwichtig (hoewel het zwaartepunt soms bij de piano lijkt te liggen) afgewisseld. In het Andante en in de slepende passage van het Allegro scherzando is de romanticus Rachmaninov te horen. Het Allegro scherzando is daarentegen veel wilder, afwisselend met lieflijke delen. Het Allegro mosso kan het beste als uitbundig worden omschreven, terwijl het Lento veel aan het dramatische tweede pianoconcert doet denken.
De cellosonate werd opgedragen aan zijn vriend Anatoli Brandukov, een cellist, die in 1892 de première van Rachmaninov’s Trio Elégiaque nr. 1 had verzorgd. De première was op 2 december 1901 te Moskou, met Brandukov als cellist en Rachmaninov zelf aan de piano.
Klik hier voor meer informatie over de musici.
